ÇOCUKLARDA ORTODONTİ TEDAVİSİ
Zamanlama, çocuğunuzun ortodonti tedavisi için çok önemlidir. Bir ortodontist her yaşta güzel gülümsemenizi sağlayabilse de çocuğunuzun dişlerine doğru zamanda müdahale etmek ve tedaviye başlamak için doğru bir zaman aralığı vardır. Kontrol muayenelerinde amaç hem zamanında sorun tespitini yapmak hem de çocuğunuzun yararına daha etkili bir tedavi için daha fazla fırsat sunmaktır.
Birçok ebeveyn ortodontinin çocuğun süt dişlerinin tamamı çıkana kadar bekleyebileceğine düşüncesindedir. Oysa çocukların diş sorunlarını ufak yaşlardayken kontrol altına almak ortodonti tedavisi için harcayacakları zamanı ve parayı minimal boyutlara indirmeye yardımcı olur.
ÇOCUKLARIN ORTODONTİST ZİYARETLERİ
Amerikan Ortodontistler Birliği, çocukların ortodontik taramaları için yedi yaşın öncesini tavsiye etmektedir. Bunun nedeni, çocuğun dişleriyle ilgili herhangi bir ortodontik problemin uygun şekilde tanımlamasına olanak tanıyan, arka azı dişlerinin çıktığı yaş olmasıdır. Ancak, erken tarama yaptırmak ve tedaviye ihtiyaç duyulduğu kanısına varmak her zaman erken tedavi görülmesi gerektiği anlamına gelmez. Bazı durumlarda çocuğun gelişimi izlenir ve ortodontik tedavinin başlaması için uygun zaman belirlenene kadar beklenir. Ayrıca ortodontik tedavi gerekli de olmayabilir. Ancak, erken teşhis her zaman önemlidir ve çocuklar küçük yaşlardan itibaren kontrol muayenelerine ihtiyaç duyar.
ERKEN TEŞHİSİN VE TEDAVİNİN ÖNEMİ
Erken teşhisin ve tedavinin amacı, ortodontik hastalıkları daha erken yaşlarda tedavi etmeye başlamaktır; yani çocuğun dişleri ve çeneleri hala gelişmekte olup ortodontik durum kötüleşmeden önce tedaviye başlanması önemlidir. Erken ortodontik tedavi, tüm süreci daha kısa, daha ucuz ve daha basit hale getirecektir.
Bazı ortodontistler tüm kalıcı dişler geldikten sonra yapılacak tedavinin en iyi tedavi olduğunu kabul etseler de erken ortodontik tedavi bir hastanın yararına olabilir. Erken tedavinin amacı gelişmekte olan problemi durdurmak, sebebi ortadan kaldırmak, yüz ve çene kemiklerinin büyümesini yönlendirmek ve gelen kalıcı dişler için yeterli alan sağlamaktır. Ayrıca hastanın dişlerini en iyi pozisyonlarına getirmek için tüm kalıcı dişler çıktıktan sonra ikinci bir tedavi süreci uygulanabilir.
Erken ortodontik tedavi birçok şekilde olabilir. Ortodontistler istenen değişiklikleri sağlamak için dişleri hareket ettirmek, çenenin konumunu değiştirmek veya dişleri yerinde tutmak için kullanılan sabit veya çıkarılabilir bir diş aleti önerebilir. Bazen de hiçbir alet gerekli değildir. Aksine, bazı bebek dişlerinin çekilmesi kalıcı dişlerin daha iyi çıkmasına yardımcı olabilir. Diş çekilmesi hastanın büyümesinden ve gelişmesinden en iyi şekilde yararlanmak için zamanlanmış olacaktır. Tedavi hedeflerine nasıl ulaşıldığına bakılmaksızın, bazı ortodontik sorunlar erken bulunur ve tedavi edilirse düzeltilmeleri daha kolay olabilir. Tüm kalıcı dişlerin çıkmasını veya yüz büyümesinin neredeyse tamamlanmasını beklemek, bazı sorunların düzeltilmesini zorlaştırabilir.
Özellikle çene yapısı iskeletsel olarak doğru konumda olmayan çocuklar için erken yaşlarda başlanan ortodontik tedavi, çene kemiğinin de şekillenerek doğru konumu almasını sağlar. İleriki yaşlarda dişlerin yerini düzeltebilsek de çene kemiğine yaptığımız müdahale daha sınırlıdır. Bazen yetişkinlerde çene kemiğinin yeri değişemediği için ortognatik cerrahi ameliyatları ya da ileri seviye müdahaleler ile bunu sağlamak gerekir. Bunlar da hem komplike hem de masraflı operasyonlardır.
7 yaşında, ortodontistin (diş hekiminin) çocuğu muayene etmesi, ön tedavi önerilirse bu yaş aralıklarında yapılması, eğer ön tedavi gerekmez ve direkt olarak doğru yaşta ortodontik tedaviye başlanması gerekiyorsa da yaklaşık 12 yaşını geçirmeden ortodontik tedavinin başlaması gerektiğini unutmamanız gerekir.