DİŞ DOLGUSU
Diş dolgusu bir diğer adıyla “diş restorasyonu” olarak da bilinen işlemde çürümekte olan diş yapısının yerini diş içerisinde oluşan boşluğa eklenen bir malzemenin alması amaçlanmaktadır. Diş dolguları uzun yıllar durabilir, ancak sonunda tüm dolguların değiştirilmesi gerekir.
Yediklerimiz, içtiğimiz içecekler ve sıkma veya gıcırdatma nedeniyle yaptığımız hareketler, diş dolgusunun başarısız olmasına neden olabilir. Aşınmış, kırılmış, çatlamış veya düşmüş olan dolgular, diş ile dolgu arasında çürümeye neden olan bakteriler için giriş noktası sağlayabilecek boşluklar bırakabilir.
Bu bakteriler bir diş fırçasıyla veya başka yollarla kolayca uzaklaştırılamaz ve dolgunun kenarı boyunca veya altında çürüme gelişebilir. Teşhis edilmeyen ve tedavi edilmeyen çürük, diş kökünü (dişin sinirini) enfekte etmek için ilerleyebilir, bu da çoğu zaman kanal tedavisine veya muhtemelen diş çekilmesine neden olur.
Düzenli diş muayenesi önemlidir çünkü mevcut dolgular ile ilgili sorunlar genellikle erken aşamada tespit edilebilir. Dolgunuzun yıpranmış olduğunu siz göremeyebilirsiniz, diş hekiminiz düzenli muayeneler sırasında dolgunuzdaki herhangi bir zayıf noktayı tespit edebilir.
Muayene sırasında diş hekimi mevcut dolguların sağlam olup olmadığını; çatlamış veya yıpranmış olup olmadığını tespit eder. Dolgunun kenarındaki aşınmış noktaları nazikçe tespit etmek için sond adı verilen bir araç kullanır. Bu alet, diş hekiminizin diş dolgusunun dişle uyumlu olup olmadığını; yeterince aşınmış ve değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemesinde yardımcı olacaktır.